Info

Vad är banhoppning

Vad är banhoppning?

Har du någonsin sett ridsportdelen av OS på tv? Om du har det, så har du förmodligen sett hästar göra höga hopp i en stor arena och tävla mot klockan. Detta är den ridgren som kallas banhoppning.

Banhoppning är en ridgren där hästar och ryttare tävlar om att klara en fast hoppbana med lägst antal fel och med snabbast tid. Om två ryttare är oavgjorda utan fel, kommer den tid det tog dem att genomföra banan att vara den avgörande faktorn för vem som vinner.

Banhoppning är en mycket populär disciplin inom ridvärlden. Det finns många nivåer att tävla på, från en lokal ungdomskrets upp till det specifika evenemanget i OS. Hoppning kräver finess och skicklighet från både häst och ryttare för att klara hoppbanan på den snabbaste tiden med minst antal fel.

Hur banhoppning fungerar

Hur banhoppning fungerar

Om du planerar att delta i ett banhoppningsevenemang är det viktigt att förstå hur varje klass fungerar så att du inte missar någonting!

En av de första hopptävlingarna jag tävlade i, fick jag aldrig veta att det fanns ett papper som illustrerade banan jag skulle hoppa. Som tur var såg jag tillräckligt många ryttare rida före mig så att jag kunde memorera banan ändå. Att veta exakt vad du kan förvänta dig när du kommer till tävlingen kommer att hjälpa dig att känna dig mer självsäker och förberedd när du väl kommer in på arenan.

En standard ridutrustning

Här är steg-för-steg för hur en hopptävling fungerar:

Steg 1: Registrera dig till den division du vill tävla i

Gå till utställningsområdena och få din häst registrerad för den specifika divisionen du planerar att tävla i. Beroende på vilken division eller klass du bestämmer dig för att delta i kommer det att avgöra höjden på hoppen, variationen av hinder du kan se och den idealiska tiden för att slutföra banan.

Steg 2: Memorera dina hopp i förväg

Hitta kursguiden för att lära dig ordningen du ska hoppa. Detta papper kan vanligtvis hittas vid administratörens skrivbord eller vid hopparenan där det hänger från staketet. Du kan till och med få den hemskickad i förväg om tävlingen har en tidig registrering. Ta dig tid att memorera varje hopp.

Hur en hopptävling fungerar

Steg 3: Ta reda på när tidtagningen börjar

När du har blivit kallad till arenan för din tur är det viktigt att veta när din tidtagning börjar. Vissa program kommer att starta timern så snart en visselpipa eller ett horn ljuder medan andra börjar tiden när du passerar en viss punkt eller över det första hindret. Fråga innan du går in på arenan om när tidtagningen startar.

Steg 4: Förstå fel och elimineringar

När du rider banan kan du få fel som kommer att påverka din totala poäng. Ju fler fel du har, desto mindre sannolikhet är det att du vinner.

Här är en lista över fel och elimineringar att vara medveten om:

  • Riva ner en bom.
  • Hästen vägrar eller springer ut vid ett hopp.
  • Komma ur kurs.
  • Gå över den tilldelade tiden för att slutföra banan.

Hoppande hästar måste ha stark drivkraft

Vid ett annat hoppningsevenemang jag deltog i, hade jag tre perfekta rundor utan att riva något hinder… men jag kom ur kursen varenda runda och det slutade med att jag blev eliminerad! Det var inte kul, men nu vet jag att det är viktigt att inse vad som kommer att ge dig fel… eller en eliminering… innan jag kommer in på arenan.

Steg 5: Din poäng kommer att meddelas

När du har slutfört din bana kommer din tid, dina fel och din totala poäng att meddelas. När varje ryttare har slutfört sin runda så kommer den totala vinnaren att få det första platsen… och jag hoppas att vinnaren är du!

Hinder på en hoppbana

Hinder på en hoppbana

När det kommer till hoppning kan du hitta en rad olika hinder som du och din häst kommer att behöva hoppa över. Vissa hinder kommer bara att finnas i vissa divisioner medan andra är universella för varje hoppningsnivå.

När det kommer till din första hopptävling vill du se till att det blir en bra upplevelse för både dig och din häst. Om du väljer en division som du inte är beredd på kan det bli onödig stress och press på din häst. Det är bättre att ta den säkra vägen och sikta på en division som du vet att du och din häst kan klara av.

Välj en division med en hopphöjd som du har hoppat flera gånger och som du och din häst känner dig bekväm med. Välj en division som har hinder som du och din häst har tränat på att hoppa över.

Jag hoppas att den här var till hjälp för dig som är intresserad av banhoppning!